środa, 26 listopada 2014
Duszony jarmuż z cebulką , groszkiem i kurczakiem.
Dziś superszybkie, odżywcze i smaczne danie z jarmużem. Syci na długo, dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych.
JARMUŻ
Warto sięgnąć po jarmuż, warzywo niezwykle ciekawe: wygląda jak sałata, jest kapustą, a smakuje najlepiej na ciepło. Ma niewiele kalorii, ale to prawdziwa bomba witaminowa : A, B, C, E, K, PP. Jedna porcja zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A i C. Jarmuż zawiera duże ilości żelaza, fosforu i wapnia. Jest lekkostrawny, można jeść go na surowo, na przykład jako dodatek do sałatek lub kanapek, jednak tak jak napisałam powyżej, najlepszy jest po ugotowaniu (zupa z groszku i jarmużu to podobno poemat, u mnie w kolejce do zrobienia).
JARMUŻ DUSZONY Z GROSZKIEM I CEBULĄ, PODAWANY Z KURCZAKIEM
Składniki:
-podwójna pierś kurczaka
-150 g jarmużu, porwanego na małe kawałki
-średnia cebula
-czosnek
-szklanka zielonego groszku
-papryczka chilli (niekoniecznie)
-łyżka oliwy z oliwek
-łyżka cytryny
-przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra.
do podania:
-łyżka masła lub jogurtu
Najlepiej dzień wcześniej przygotowujemy marynatę do kurczaka. Mieszamy łyżkę oleju z cytryną, papryka słodką i ostrą. Kurczaka kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy i polewamy marynatą. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na cała noc. Jeśli nie zrobiliśmy tego dzień wcześniej, kurczakowi wystarczą i dwie godziny leżakowania w przyprawach.
Na patelni rozgrzewamy troszkę oliwy. Wrzucamy cebulę ściętą na piórka. Dodajemy poszatkowany czosnek, lekko rumienimy. Następnie dorzucamy groszek i przez chwilę dusimy. Można dodać trochę wody, tak żeby warzywa się nie spiekły. Na końcu na patelni ląduje jarmuż. Przyprawiamy solą i pieprzem, jak ktoś lubi odrobinę pazura w potrawie to może dodać poszatkowaną papryczkę chilli. Wszystko dusimy około 10 minut, tak żeby liście jarmużu zmiękły.
Podajemy na ciepło z łyżką roztopionego masła lub jogurtu. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka.
SMACZNEGO!
ps. Warto spróbować też chipsów z jarmużu,wystarczy posmarować liście odrobiną oliwy, posolić, można posypać chilli i startą skórką z cytryny. Piec w piecu nagrzanym do 150 st, 3-5 min, aż liście zrobią się chrupiące.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńTo dodam tylko że:
OdpowiedzUsuńa) Jarmuż pojawił się w Biedronce;)
b) popełniłam dziś chipsy- są pyszne i chrupiące!!
Mmm.. wygląda kusząco ;)
OdpowiedzUsuńzapisałam sobie już przepis, kupię jarmuż i spróbuję przepisu :)
OdpowiedzUsuńFajny blog aż zachęca żeby skorzystać z porad.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie
OdpowiedzUsuń