czwartek, 19 lutego 2015

Batat tam, batat siam dziś i ja batata mam! Kurczak w sosie balsamicznym z batatami.

44 komentarze:
 
Bataty łaziły za mną już od jakiegoś czasu. Namiętnie czytuje i przeglądam różne przepisy i na te słodkie ziemniaki trafiałam coraz częściej, aż w końcu zaczęły mnie prześladować. Ale batatów w mojej okolicy trudno doświadczyć, a podczas zakupów w większych marketach zwyczajnie o nich zapominałam. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy natrafiłam na nie w Biedronce! Niewielka kupka ziemniaczków, wołała do mnie z  działu jarzynowego już z daleka. Wrzuciłam trzeci bieg i tempem sprintowca, albo raczej slalomowca pokonałam kolejne przeszkody w drodze ku kulinarnemu szczęściu. Niczym Michael Jordan celnie wrzuciłam kilkanaście do siatki a potem jednym strzałem do koszyka. I tak oto z wymarzonym ostatnio łupem, znalazłam się w domu i zabrałam za gotowanie.



Na pierwszy ogień  poszły pieczone bataty z kurczakiem w sosie balsamicznym. Tu dygresja na temat piersi będzie... zazwyczaj nie kupuje piersi w wyżej wymienionym dyskoncie, ale jak mi się już zdarzy to zawsze zastanawiam się skąd oni biorą takie wielkie kurczaki? Jedna podwójna pierś jest tak wielka jak cały kurczak! Dobra zostawmy dylematy wielkościowo- hormonalno- modyfikowalne i zaglądnijmy do garów, co my tam mamy w składzie do przepisu?

Składniki:
-podwójna pierś
-gałązka rozmarynu (u mnie tymianek)
-2 łyżki oliwy
-4 łyżki octu balsamicznego
-sól, pieprz
-łyżka miodu
- i bataty oczywiście

Przepis jest tak prosty ze generalnie sam się robi. Takie lubię najbardziej!

Piersi nacieramy oliwą, przyprawami, zalewamy octem balsamicznym i marynujemy ile dusza zapragnie. Najkrócej 15 minut, ale możemy mięcho przygotować sobie dużo wcześniej.




Nagrzewamy piekarnik na 220 stopni. Bataty kroimy na ćwiartki lub połówki, zależy jakie są duże. Kropimy oliwą, solimy i pieprzymy. 




Pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 minut. Piersi podsmażamy na patelni, najlepiej grillowej (wtedy będą mieć takie gustowne paseczki) po 3 minuty z każdej strony. Następnie odgarniamy nieco ziemniaki z blachy i wkładamy podpieczone piersi. Acha- resztę marynaty wlewamy na patelnie, dodajemy łyżkę miodu i zagotowujemy sos. Potem polewamy nim piersi i wszystko razem pieczemy jeszcze jakieś 10 minut. Podajemy z dowolną surówką/sałatką.



Polecam, smak wyborny dania, z pewnością popieści wasze podniebienie:)

Bataty zainteresowały mnie głównie ze względu na smak podobny do smaku dyni. 

A Wy lubicie bataty?

44 komentarze:

  1. brzmi świetnie, muszę kupić bataty ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny post!
    www.amelieatelier.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wstyd się przyznać ale nigdy nie jadlam batata :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wstyd się przyznać ale nigdy nie jadlam batata :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mogę nigdzie ich znaleźć.. A bardzo bym chciała wreszcie spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie chodzą po mnie ostatnio bataty ! Musze w końcu wypróbować !;)

    OdpowiedzUsuń
  7. kiedyś próbowałam ale nie pamiętam smaku musze spróbować raz jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja również je widziałam w biedronce, ale mąż mnie powstrzymał od ich zakupu. Chyba jednak się skuszę. :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smakowicie to wygląda ;), batatow jeszcze nie kosztowałam

    OdpowiedzUsuń
  10. Smak podobny do dyni!? Koniecznie muszę spróbować. Tym bardziej jak przepis sam się robi :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. thanks hun !


    this looks soooo yummmm

    OdpowiedzUsuń
  12. ojejku jakie pyszności - od kiedy pierwszy raz zjadłam pieczone frytki z batata, jestem od tego smaku uzalezniona ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja lubię bataty a u nas na stole goszczą często bo mój narzeczony po prostu lubi je bardziej niż normalne ziemniaki. Co za zbieg okoliczności że dzisiaj również post u mnie na temat piersi kurczaka z batatami :) Tylko u mnie puree z batatów również dobre :) Takie z piekarnika również są dobre, ale ostatnio najpierw je lekko podgotowałam a później dałam do piekarnika zrobiłam tak pierwszy raz i muszę powiedzieć że wyszły dużo bardziej soczyste w środku i na drugi dzień nie były wyschnięte. Pozdrawiam i zapraszam www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie jadłam ale minie zachęciłaś i chętnie spróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
  15. ja również nie jadłam nigdy batata

    OdpowiedzUsuń
  16. Zgapię od Ciebie to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bataty ostatnio podbijają blogi, bo wszędzie je spotykam. Muszę w końcu kupić i sama się przekonać, jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jeszcze nigdy nie jadłem batatów :-).

    OdpowiedzUsuń
  20. Piszesz o tym w tak smakowity sposób, mniam. Głodna się zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ubóstwiam frytki z batatów :) w postaci puree też są super, a ostatnio zrobiłam z nich krem do którego totalnie nie byłam przekonana, a po ugotowaniu uznałam, że jest super :) muszę jeszcze tylko wypróbować je jako deser

    OdpowiedzUsuń
  22. Aż wstyd, ale nie jadłam batata:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Podobają mi się bataty z wyglądu, za to za ich smakiem nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bataty sa mniam, lepszy od ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Z chęcią bym wypróbowała czegos nowego :)
    Zapraszamy do nas :3

    OdpowiedzUsuń
  26. Nigdy w życiu nie jadłam batatów! :D

    OdpowiedzUsuń
  27. great post, looks really tasty :)
    lets follow each other! just let me know and I will follow back :)

    - www.angelaah91.blogspot.nl

    OdpowiedzUsuń
  28. muszę spróbować w końcu

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo lubię bataty, nawet bardziej od zwykłych ziemniaków. Pieczone właśnie najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  30. wyglądają apetycznie :)
    mogłabym prosić o kliknięcie w ostatnim poście? to tylko chwilka :)
    http://czillen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda pysznie i wierszyk świetny :D obserwuję

    OdpowiedzUsuń
  32. A ja właśnie ostatnio w ten sposób robiłam bataty, był to mój pierwszy raz z batatami :) niestety, mi słodki smak nie podchodzi, dlatego raczej drugi raz nie kupię :) / Agata

    OdpowiedzUsuń
  33. Nigdy nie jadłam batatów i już bardzo żałuję :)

    OdpowiedzUsuń
  34. wygląda pysznie!!
    super blog, zapraszam do mnie :)
    gabaporada.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  35. Uwielbiam bataty! Najlepsze są pieczone :)

    OdpowiedzUsuń

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff