Składniki:
- bulion warzywny lub drobiowy
- dwa pory (białe części)
-gruszka
-trzy ziemniaki
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek
do podania:
-pestki słonecznika
- łyżka oliwy extra virgin
-groszek ptysiowy (niekonieczny)
Wykonanie:
W garnku gotujemy bulion. Osobno na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy pokrojonego w paski pora (u mnie na stanie był akurat jeden por, więc skroiłam także zielone części, jeśli chcecie bardzo jasną zupę warto skroić białe części z dwóch porów) Dusimy aż por będzie miękki. Dodajemy gruszkę, przyprawiamy tymiankiem i znów dusimy.
Dużą zaletą tej zupy jest jej lekkość a zarazem pożywność. Nie trzeba zabielać śmietaną, czy jogurtem, ziemniaki dadzą nam trochę wit. C i sporo energii, por jest bardzo lekkostrawny i posiada sporo witamin: C, A, E, B1, B2, PP, natomiast gruszka doda ciekawego posmaku zupie i pomoże w lepszym trawieniu:)
Mniam, uwielbiam takie zupy :). Trochę przypomina mi grochówkę :-).
OdpowiedzUsuńAleż niespodziewane połączenie! :D Też jestem akurat na etapie gruszki... ale w żelu pod prysznic ;)))
OdpowiedzUsuńAle głodna się zrobiłam mniam ;P
OdpowiedzUsuńMusze koniecznie tego spróbować, musi być pysznie.
OdpowiedzUsuńTo sa moje smaki z dzieciństwa, będę tu częściej zaglądać.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie musze spróbować w swojej kuchni.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten wpis
OdpowiedzUsuńfajny przepis skorzystam na pewno
OdpowiedzUsuń