środa, 17 grudnia 2014

Duszony indyk z tymiankiem, suszonymi pomidorami i czerwoną cebulką

10 komentarzy:
 
Drób gości na moim talerzu bardzo często (zwłaszcza w posiłkach po treningach), dlatego staram się wymyślać przerozmaite wariacje na jego temat:) Dziś zamiast kurczaka objawił się indyk.... I żeby mu nudno nie było to w towarzystwie suszonych pomidorów;)



Indyk w tymianku z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulką

Składniki:
-łyżka oliwy (lub łyżka oleju z suszonych pomidorów)
-czerwona cebula
-kilka suszonych pomidorów
-pierś z indyka pocięta na plastry (około 6)
- szklanka bulionu
-przyprawy: pieprz, sól, tymianek, papryka czerwona słodka
-3 łyżki śmietany i mała łyżeczka mąki (niekoniecznie)

Kotlety indycze rozbijamy lekko tłuczkiem, przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką. Odstawiamy na chwilę.



 Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, wrzucamy pokrojona w piórka cebulę, chwilkę dusimy. Dorzucamy kotlety, obsmażamy po minucie z każdej strony. Wlewamy bulion i dusimy indyka około 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory  i dusimy jeszcze około 10 minut. Na końcu sos możemy zabielić śmietaną, ale jak ktoś woli lżejszą wersję to nie trzeba.



U mnie na pierwszym zdjęciu z fasolka szparagową, bo akurat się nawinęła, ale myślę że potrawka będzie lepsza z duszonym szpinakiem.

10 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie :-). Chociaż ziemniaków trochę mało jak na jedną porcję, no chyba że to było dla dziecka :-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę jakie bystre oko, faktycznie na zdjęciu porcja dla dziecka;) Ja generalnie ziemniaki jadam jako dodatek w zupie, drugie dania raczej z ryżem, makaronem razowym/gryczanym, kaszą lub mięsko z samymi warzywami.

      Usuń
  2. Suszone pomidory - uwielbiam! Dodają smaku każdemu daniu:)
    http://zycienienabogato.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. O jacie! Podoba mi się twój talerz! Dosłownie :D Poluję na takie. Szalenie świetne są te kwadratowe talerze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Talerze są z Duki:) Też polowałam na proste i białe:)

      Usuń
  4. Uwielbiam fasolkę szparagową :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ulubione danie, tylko że zamiast ziemniaków, dwie porcje fasolki, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno to danie jest bardzo smaczne :)

    Zapraszam do wspólnej obserwacji,
    rzetelne-recenzje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff