poniedziałek, 26 stycznia 2015
DIY masło orzechowe
Pytałyście mnie w postach o masło orzechowe, gdzie kupiłam takie bez soli i cukru. I w zasadzie przypomniało mi się, że przecież można samemu zrobić takie masło, nie jest to ani trochę skomplikowane, potrzebujemy tylko:
-Paczuszkę orzeszków ziemnych oczywiście bez soli
-dobry blender ;)
Ja mam blender do bani, obawiałam się że zarżnę go na cacy, więc zrobiłam tylko małą porcyjkę pokazową. Ale szczerze polecam zrobienie masła, szczególnie tym szczęśliwym posiadaczkom niezniszczalnych blenderów:)
wykonanie:
Miksujemy orzeszki partiami, zmiksowane porcje przekładamy do większego naczynia, na końcu miksujemy wszystko razem. podczas pracy dajcie odpocząć parę razy blenderowi. I tyle:) proste i jakie dobre;)
Inne wersje masełka:
sezamowe: można dodać na końcu miksowania parę łyżeczek sezamu.
czekoladowe: łyżka kakao i trochę miodu, stewii lub ksylitolu.
miodowe: można wzbogacić tylko łyżką miodu czyli więcej zdrowia na kanapce
cynamonowe: szczypta cynamonu do masełka i już!
waniliowe: podczas miksowania dodajemy trochę cukru waniliowego.
chili: dodajemy trochę soli i szczyptę suszonej papryczki chili
Do czego możemy użyć masła orzechowego?
Najprościej do posmarowania pieczywa.
Do babeczek, ciast.
Do owsianki!
Do zupy....: klik
Przypomnieć dlaczego warto jeść masło orzechowe?
Dlatego że zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe które pomagają spalić tłuszcze, a także to źródło minerałów i białka. Resztę dopowie wujek google;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ha wczoraj robiłam - uwielbiam masło orzechowe takie wąłsnie DIY:)Jem z tostami na sniadanie
OdpowiedzUsuńJa kupuje jakieś w intermarche bez cukru albo piotrze i pawle :) Początkowo mi nie smakowało, ale po pewnym okresie je polubiłam :)) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńO mniam mniam ;P
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńNiestety ale nie przepadam za masłem orzechowym :) Pozdrawiam i zapraszam na nowy post
OdpowiedzUsuńbardzo fajne. I chyba mam niezniszczalny blender nawet ;p to mogę robić :)
OdpowiedzUsuńOjejku, aż mnie naszła ochotka :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, bardzo lubię masło orzechowe :)
OdpowiedzUsuńOoO. Super pomysł. Takie proste, takie fajne :) Niestety moj blender też jest do bani, ale jak tylko kupię nowy, będę robić te pyszności. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam masło orzechowe :)) Może kiedyś się skuszę i zrobię takie sama :)
OdpowiedzUsuńU mnie jeden problem, mianowicie brak blendera ;) Ale nie zmienia to faktu, że takie domowe masełko jest na pewno najlepsze:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam masło orzechowe:) ale jeszcze nigdy ni e robiłam:)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu kupić blender, jest tyle fajnych przepisów, chyba najwyzszy czas zacząć czytać opinie, co by wybrać dobry jakościowo sprzęt.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia.
I po co tu latać do sklepu? Super łatwy przepis, tylko żeby się blender mi nie spalił :)
OdpowiedzUsuńRobimy!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam masło orzechowe, to moje zdrowe uzależnienie :)
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe domowej roboty jest 100 razy lepsze niż ze sklepu. Polecam podprażyć odrobinę wcześniej orzeszki, będą się lepiej blenderowały! :) Zapraszam do siebie po dawkę zdrowych przepisów.
OdpowiedzUsuńhttp://bezglutenowi.blog.pl/
Takie masełko to ja rozumiem! :D
OdpowiedzUsuńSpróbowałem, jest naprawdę rewelacja ;D
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę wprost rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńJa jestem fanem masła orzechowego :D
OdpowiedzUsuńJa również :D
UsuńMasło orzechowe to mój ulubiony przysmak :D
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa, trzeba spróbować ;D
OdpowiedzUsuńJak najbardziej do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńOd dawna lubię masło orzechowe. Może się skuszę na ten przepis :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam masło orzechowe! Na pewno wykorzystam Twój przepis, wielkie dzięki za niego!
OdpowiedzUsuńRewelka! Muszę tego spróbować.
OdpowiedzUsuńBardzo prosty przepis! Sam się na pewno na niego skuszę :)
OdpowiedzUsuń